Superintendent Olie & Gas

Ad werkt sinds 1993 bij Equans Offshore Services. Hij is gestart als Pipe Fitter/Foreman en daarna doorgegroeid naar zijn huidige functie als Superintendent.

Kun je iets vertellen over je achtergrond in combinatie met je functie offshore?

Ik sleutelde al graag aan motoren en brommers en zodoende is de interesse voor de mechanische techniek gegroeid. Vanaf 1982 ben ik bij diverse projecten aan de wal gaan werken waar ik in 1984 sprak met mensen die offshore werkten. Hierdoor was mijn interesse voor het werken op zee gewekt. Om ervaring op te doen ben ik nog een tijd op land blijven werken en in 1988 voor het eerst offshore gaan werken bij L&O (Land & Offshore) waarna ik in 1992 bij DNS (Dutch Nortsea Services – wat uiteindelijk Fabricom Offshore Services is geworden) terecht kwam.

Energieke uitdagingen bij Equans Offshore Services

Wat trekt jou aan in het werken offshore?

De vrijheid door het “2 weken werken – 2 weken vrij schema”. Ik doe veel aan motorsport en door dit schema heb ik veel tijd voor deze hobby.

Verder vind ik de natuur en de dieren die er offshore te vinden zijn ook heel interessant. Als er dieren gewond zijn of verzorgd moeten worden op zee pak ik dat ook altijd wel op, ik vind dat leuk. Een anekdote hiervan is ‘Project Jan’:

Ik liep over het dek toen er een grote vlinder voor m’n voeten neerstortte . Het bleek achteraf de grootste vlindersoort van Europa te zijn. Ik heb hem in een doosje gedaan en hem (met wat blaadjes sla) in de container gezet. Collega’s kwamen kijken wat ik allemaal aan het doen was en heb ze het diertje laten zien. Op het dek lagen heel veel kleine motjes. Ik heb er toen 2 gepakt en bij de grote vlinder in het doosje gedaan. Vervolgens heb ik mijn collega’s weer geroepen om ze te vertellen dat hij kleintjes had gekregen. Hard gelachen natuurlijk. In de avond ging ik nog eens kijken en was de vlinder helaas doodgegaan.
De volgende dag in de werkbespreking kwam dit verhaal nog even over tafel via de OIM. Hij vroeg wat ik met het diertje (inmiddels ‘Project Jan’ genaamd) ging doen. Hij vond het een mooi idee om hem in te lijsten en op te hangen in de vergaderkamer. Toen heb ik een doosje gemaakt en heb ik hem ingelijst. Ik denk dat hij er nog steeds wel hangt.

Welke werkzaamheden voer je uit en wat vindt je leuk in je werk?

Als Superintendent begeleid ik (nieuwbouw)projecten. Dit houdt in het bijwonen van vergaderingen, zorgen dat de planning klopt, materialen checken, zaken uitzoeken, het voorbereiden van het werk wat gaat komen, mensen aansturen en zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Ik spendeer ongeveer 70% van de tijd op zee ‘binnen’ en de overige 30% van de tijd ben ik ‘buiten’ aan het werk.

Wat ik leuk vind is dat je zelf voor oplossingen moet zorgen en zaken moet regelen. Je moet overal goed over nadenken en ver vooruit kijken. Je kunt immers niet naar de bouwmarkt om materiaal op te halen als dit nodig mocht zijn. Verder vind ik de diversiteit van het werk aantrekkelijk. Ook leer je veel mensen kennen. De Noordzee is eigenlijk een beetje een klein dorp. Iedereen kent elkaar maar nieuwe mensen zijn altijd van harte welkom!

Wat vind je belangrijk in je werk?

Dat ik het goed naar m’n zin heb!
Dat ik werk doe wat ik leuk vind wat een uitdaging is. Ik zit niet graag lang op 1 plek en door Equans Offshore Services word ik met de uitdagingen bij de verschillende opdrachtgevers op mijn wenken bediend!