In de praktijk: Collega's

Nico is sinds 2019 Technicus E&I bij Equans Offshore Services. Hij heeft vrij snel de kans gekregen om door te groeien, waardoor Nico nu al binnen zijn huidige functie Operator E&I in opleiding is.

Het verhaal in detail

Kun je iets vertellen over je achtergrond in combinatie met je functie offshore of onshore?

Ik ben 26 jaar en heb als opleiding eerst VMBO kader elektrotechniek gevolgd en vervolgens MTS Electro niveau 4. Na mijn schooltijd ben ik gaan werken als technicus EMR. Hoewel ik het naar zijn zin had bleef het willen werken in de offshore (letterlijk vertaald: weg van de kust) toch kriebelen en heb ik uiteindelijk gekozen om te gaan werken binnen de offshore. Sinds augustus 2019 ben ik bij Equans Offshore Services werkzaam als Technicus E&I op één van de oudste offshore platformen op het Nederlandse deel van de Noordzee gestationeerd. Het platform, ooit begonnen als enkel platform, is uitgegroeid tot een (voor Nederlandse begrippen) immens complex. Om dit complex liggen satellieten welke produceren naar het hoofdplatform.

Energieke uitdagingen bij Equans Offshore Services

Kun je iets vertellen over je werkzaamheden wat vindt je leuk in je werk?

Mijn werk is heel erg afwisselend. Van verlichting vervangen tot het reviseren en onderhouden van standmelders, pneumatische kleppen en motoren. Het uitzoeken en waar nodig verbeteren van elektrotechnische tekeningen. Kortom, het onderhouden van de elektrische maar ook pneumatische onderdelen van het platform.

Wat trekt jou aan in het werken offshore?

Het salaris is heel goed. Ook geniet ik erg van de vrijheid. Ik werk twee weken 12 uur per dag en daarna ben ik twee weken vrij, waarbij ik met een helikopter terug ga naar huis. De doorgroeimogelijkheden die ik van Equans heb gekregen vind ik fantastisch!

En natuurlijk heeft het werken in de offshore ook nadelen. Je moet er tegen kunnen om langere tijd van huis te zijn. Omdat je, in mijn geval, twee weken 24 uur per dag met dezelfde collega’s werkt moet je wel een “mensenmens” zijn. Ik slaap bijvoorbeeld ook met een collega op 1 kamer. Werken als technicus op een platform is bepaald geen solofunctie. Daarbij bevordert het de onderlinge collegialiteit als je zo intensief met elkaar samenwerkt, dat vind ik erg prettig.

Wat vind je belangrijk in je werk?

Dat de werkomgeving veilig is! Daarnaast vind ik de werksfeer ook heel belangrijk.